• 20.00 - 23.00
  • Glavni trg
    /
  • Vstopnine ni.

Avtomobili (ob 20.00)

Marko Vuksanovič, vokal
Mirko Vuksanovič, klaviature, vokal
Boštjan Andrejc Bushy, kitara, vokal
David Morgan, bobni
David Šuligoj, bas kitara


»Vožnja z Avtomobili je vedno nekaj posebnega. Kot izlet z udobnim avtomobilom s kozarcem Dom perignona v roki, kjer ni zaviranja, ni prehitevanja, izsiljevanja, nepremišljenih potez. Je čisti užitek vožnje po predpisih, predpisih, ki jih napišeta bogatost njihovega zvoka in globina besedil v njihovih pesmih.« (Helena Vertačnik)

Novogoriški Avtomobili sodijo v kategorijo zasedb, ki so globoko zaznamovale slovensko glasbeno sceno in jih lahko že opredelimo kot legende. Skupina velja za eno najbolj plodnih, izvirnih in prepoznavnih rock zasedb na Slovenskem. Na bogati, skoraj štiri desetletja dolgi glasbeni poti, so nanizali kar deset avtorskih studijskih albumov, s katerih še danes presenetljivo sveže in brezčasno zveni zajeten zalogaj velikih uspešnic, kot so Argentina, Ona nosi uniformu, Skozi leta, V mrzlih dvoranah, Pot domov, Hvala za pisma, Ljubezen ne stanuje tu, Enakonočje, Sama, Gospodar, če naštejemo le nekatere. Avtomobili niso le glasba, so razmišljanje in način življenja, veselje in jok, preteklost in prihodnost. Njihova netrendovska neposrednost vedno znova pridobiva na popularnosti tudi mlajših poslušalcev, kar kaže na to, da pravljice o Avtomobilih še lep čas ne bo konec.


Wiyaala & The YagaYagas (ob 21.30)

Wiyaala, vokal, tolkala
Miha Petric, električna kitara
Nejc Škofic, klaviature, vokal
Jošt Lampret, bas kitara
Žiga Kožar, bobni

Wiyaala je večkrat nagrajena glasbenica iz kraja Funsi v severozahodni Gani in je ena največjih zvezd afriške glasbene scene. Njeno ustvarjanje povezuje zahodnoafriško tradicionalno glasbo s sodobno afropop glasbo. Včasih jo primerjajo z Osibiso in Angelique Kidjo. Ime Wiyaala v pevkinem maternem jeziku sissala pomeni »tista, ki poskrbi za to, da so stvari narejene«. Zvezdnico pa poznajo tudi pod nadimkom »levinja Afrike«. Za njene koncerte je značilna nalezljiva pozitivna življenjska energija, ki občinstvo vedno navduši in navda z ljubeznijo. Njen prepoznavni znak so pisani in umetelno okrašeni kostumi, ki jih ustvarja sama. Njena želja je avtentično prikazati afriško življenje in kulturo. Leta 2014 je bila prva ganska glasbenica, ki je posnela in izdala glasbo v jeziku sissala, ki ga govorijo v severni Gani. Istega leta je navdušila voditeljico medijske hiše BBC Rito Ray v okviru programa Global Beats (svetovni ritmi).

Wiyaala je v svoji vasi zgradila umetniško središče, hišo za goste in restavracijo. Tam prireja festivale in dogodke, ki povezujejo njeno skupnost in spodbujajo vaške otroke k ustvarjanju in posledično h krepitvi samozavesti.

Do zdaj je Wiyaala prejela priznanja s strani WOMAD UK, Iger Commonwealtha l. 2018 in Afriške unije. Njen najnovejši dosežek je bil sprejem med nove člane s strani akademije GRAMMY leta 2022. Nastopila je na številnih festivalih po Evropi.

Na turneji po Evropi leta 2019, ki jo je začela v Ljubljani, se je Wiyaala povezala z nekaterimi izmed najboljših glasbenikov slovenske glasbene scene. Skupaj so oblikovali projekt YagaYaga, ki temelji na t. i. afro-ameriški fusion glasbi, ta pa je njeni glasbi dodal nove razsežnosti. Pod imenom Wiyaala in YagaYaga bend so nastopili na številnih festivalih po vsej Evropi, med drugim na Welcome To The Village (Nizozemska), Riddu Riddu (Norveška) in Afro Pfingsten (Švica).

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava