Katice

Katice
Sodni stolp | glasba | Koncert
 Kupi vstopnico

Ženska pevska skupina izhaja iz Akademske folklorne skupine Franceta Marolta, širša javnost pa jo je spoznala preko sodelovanja z Magnificom pri albumu Od srca do srca (1993). Članice poustvarjajo in interpretirajo ljudske pesmi vseh slovenskih pokrajin ter z obrobja slovenskega etničnega prostora – iz Rezije, Bele krajine, Istre in Prekmurja – ki so pod vplivom sosednjih kultur še posebej raznolike. Pojejo tudi sodobne priredbe ljudskih pesmi. Velik izziv jim predstavlja povezovanje starega z novim, tradicionalnega s sodobnim. Svojo prepoznavnost so gradile tudi na podlagi sodelovanj z znanimi imeni na glasbeni sceni (Vlado Kreslin, Zoran Predin, Lauferji, Terrafolk, Aldo Kumar, The Stroj, Dario Marušić, Janez Dovč, Jararaja idr.), ki so pri Katicah prestavljala glasbene meje. V tridesetih letih delovanja so s svojim petjem prekrižarile lep kos sveta in izdale pet zgoščenk priredb ljudskih pesmi.

Sodelovanje z odličnim glasbenikom in skladateljem Dariem Marušićem, Istranom, ki svojo glasbeno pot posveča raziskovanju istrske glasbene tradicije, so Katice zaokrožile z izdajo njegovih vokalnih priredb. V želji po novem, drugačnem in zanimivem so skupaj s producentom, prav tako Istranom, Aldom Ivančičem ter bobnarjem Jako Bergerjem pred 12 leti ustvarile Kateritem, ki ga bodo v razširjenem programu predstavile 24. junija v Sodnem stolpu.

Izbranih 19 pesmi, ki jih bomo slišali na koncertu, je različnega izvora, besedila so ljudska, med njimi je tudi v vokalni in inštrumentalni aranžma ujeta pesem Josipa Murna Aleksandra, Vlahi. Izbor pesmi kaže na nekakšen homage avtorju vokalnih priredb, Dariu Marušiću, predstavljene pa so tudi nove pesmi, ki so plod glasbenega ustvarjanja umetniške vodje Petre Trobec in članice Jasne Klinc. Pesmi so različnega izvora: Bela krajina (Jure, Dumbrava, Zelena, Rasti Kata), Prekmurje (Gnes, Ftica), Primorska (Limbarska, Marija), Štajerska (Starček) in Istra (Oganj, Konštantin).

Tokrat bodo Katice nastopile ob glasbeni spremljavi bobnarja Sergeja Ranđelovića – RunJoa, ki bo skupaj z bobnarskimi in tolkalskimi dodatki nadgradil zahtevnejše vokalne linije. Sergeja najbolje predstavijo besede Mihe Šaleharja: »Metronom, boljša polovica domačih ritem sekcij in najboljši prijatelj glasbenikov. Bobnar, mislec, skladatelj in priložnostni pevec Sergej Ranđelović – RunJoe! Posnel je skoraj vse, kar slišite domačega; česar pa ni posnel, je pa zbral in umestil v svoj muzej slovenske glasbe.«

Prepletanje različnih glasov, vklapljanje in izklapljanje glasov ter skupinska dinamika, pogosto tudi 5-glasja, pomeni, da Katice ostajajo vokalne izvajalke ljudske glasbe, obenem pa iščejo način, kako poslušalcem ponuditi njeno zanimivo in sodobno različico.


Katice, vokalna skupina
Sergej Ranđelović
RunJoe, bobni


Vstopnice: 10 € sedišče (do 20. 6.) / 15 € sedišče (od 21. 6.)

KaticeKatice

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava