Lilith Cage (ob 20.00)

Lili Žigo, vokal
Vili Domijan, kitara
Tomi Tršar, bas kitara
Matjaž Pegam, bobni, tolkala


Lilith Cage je posavsko-primorska naveza štirih podobno mislečih glasbenih umov.
Shoegaze-dark wave-post punk zasedbo od leta 2018 dalje poganjajo kitarist Vili Domijan, bobnar Matjaž Pegam, basist Tomi Tršar in pevka Lili Žigo. V njihovi glasbi zazvenita tako senzualnost nepokorjene in nevarne ženstvenosti kot tleči revolt punka in new wave-a osemdesetih let. Atmosfera zasanjane poetike s temnimi podtoni grešnosti in z demonično preproščino beata, meditativnima kitaro in basom v povezavi z mogočnim ženskim vokalom prinaša dinamično in svojevrstno muziko.

Album Shadows, ki je v celoti delo skupine, je luč sveta uvidel s pomočjo založbe Sintetic production. Vsebuje trinajst avtorskih skladb, ki dopolnjujejo njihov čutni in hkrati energični opus.


Firkin (HUN) (ob 21.30)

Lili Virág, violina
Péter Szuna, bas kitara
János Péter, flavta
Ákos Kelemen, vokal
Róbert Juhász, bobni
Balázs Kárpáti, kitara

Zmagovalec madžarskega grammyja in zlate plošče Firkin je v 15-ih letih odigral več kot 700 koncertov v 17-ih državah: v Kanadi, Franciji, Združenem kraljestvu, v Švici, Španiji, na Nizozemskem, v Belgiji, Nemčiji, Italiji, Avstriji, na Češkem, Slovaškem, v Romuniji, Ukrajini in nenazadnje na domačih tleh – na Madžarskem.

Skupina je postala mednarodno prepoznavna, priljubljena zasedba z zvesto bazo oboževalcev, kar ni čudno, saj so njihovi koncerti pravi praznik, z odličnim žurerskim vzdušjem in s kvalitetno glasbo. Rezultat njihovega iskrenega in prijateljskega odnosa do občinstva je vedno večja Družina Firkin.

Album iz leta 2018 z naslovom We Are The Ones se je na več mestih uvrstil na mednarodne lestvice TOP 10 in po mnenju uredništva Folk’n’Rock (ZDA) postal najboljši album leta.

Leta 2021 je nemška zasedba Saltatio Mortis izdala kompilacijski album Aus Fremden Federn, na katerem je predelava zasedbe Firkin (Kruha in iger), v družbi več znanih zasedb, kot so Russkaja, Shandmaul, Versengold, Subway To Sally in Kissin' Dinamit. V letošnjem letu bo prenovljeni Firkin pod skrbništvom madžarskih in nemških producentov izdal nove skladbe in posnetke, kar bo pripeljalo do izida albuma leta 2022 in turneje, ki mu bo sledila.

Video posnetek zadnje pesmi A Still Alive! je prejel 4 mednarodne filmske nagrade in 6 nominacij – ogledate si ga lahko s klikom na povezavo: https://youtu.be/_tq1vYy3ZUg

Leta 2023 bo skupina začela turnejo, imenovano Spice It Up!, ki bo temeljila na izdaji novega albuma, ki je izšel 17. marca. Firkin pripravlja svojo simfonično orkestralno produkcijo, začela pa se je tudi priprava njegove celovečerne otroške gledališke glasbe (premiero bomo dočakali leta 2024).

S kliki na spodnje povezave si lahko ogledate nekaj njihovih divjih, živahnih in množično obiskanih nastopov. Adrenalinsko bo!